Ett förlorande koncept

Torsdagarna har blivit en motsats till ett vinnande koncept.

Strax innan arbetsdagens slut hör LG av sig och undrar om jag är sugen på öl. En väldigt dum fråga på många sätt.

En kvart senare ses vi på stamhaket. Det visar sig att han + kompis ska besöka en gubbrock-konsert senare på kvällen. Några öl senare lyckas dom självklart lura med mig.

Väl där uppdagas det att inträdet är hela 305 SEK! När LG + kompis lämnar fram sina utskrivna biljetter hävdar jag att kvinnan även fick en 3:e biljett. Hon blir osäker och tar fram de tre senaste biljetterna, varpå jag snabbt (men förmodligen inte så diskret) kollar in namnet på biljetten. Jag hävdar att jag är personen som skrivit ut biljetten i kvinnans hand. Hon vill se min legitimation. Jag berättar att jag inte äger någon id-handling. Hon föreslår att jag ska besöka ett intilliggande hotell där jag kan skriva ut en ny biljett. Vi tjafsar vidare och kommer slutligen överens om att jag betalar och löser en återbetalning senare.

Redan efter att förbandet gått av är jag redigt berusad. Sen minns jag inte mycket mer än vissa brottstycken och lösryckta flashbacks.

- Välter 4-5 öl på en bricka intill baren
- Argumenterar med en vakt som hävdar att jag ska lämna stället då jag är för full samt försökt lura biljett-tjejen
- Blir utkastad
- Bommar cigg på ett hak i närheten, samt diskuterar sekterism med 4 kvinnor

Idag vaknade jag vid lunch. Mailar jobbet att jag arbetar hemifrån idag. Hittar ett Lindex-kvitto med ett mobilnummer samt ett kvinnligt namn intill.

Dessa torsdagar kommer bli min död.

Ett mönster

Ni som varit här förut kanske har noterat att torsdagar inte riktigt är min grej vad gäller att agera omdömesfullt. Så utvecklade sig även denna veckas torsdag.

Återigen var det någon slags sammankomst på jobbet. Det serverades vin och öl redan strax efter lunch. Då jag inte vill dra uppmärksamheten till mig med nyfikna frågor om varför jag inte dricker - eller snarare inte bör dricka - knäckte jag således den första ölen när de flesta andra fyllde sina glas med vin.

Innan vi lämnade jobbet för en kväll ute på byn hade jag tömt 4-5 Heineken och hade inga planer på att sänka hastigheten. Till skillnad från förra torsdagen verkade jag ha tappat den nödvändiga respekten för alkoholen. I de sammanhang där jag tidigare valt att i tysthet betrakta min omgivning, valde jag nu att hålla låda och alltifrån håna kollegor till att ifrågasätta företaget i allmänhet. Kan även ha gjort pinsamma utlägg om kvinnohistorier och drogtrippar.

Vid stängningsdags är jag förstås kvar och får problem med notan. Jag tycker ju självklart att VD:n skulle gjort upp allt i förväg eller i alla fall meddelat hur vi som blev kvar skulle hantera situationen. Efter massa tjafs väljer jag att bara lämna haket vilket kan ha setts som en springnota i vissas ögon.

Ute i kylan borde jag givetvis ha tagit besultet att pallra mig hemåt. Lika givet tar jag inte ett sådant beslut, utan beger mig till stamhaket. Sen är det svart.

Jag vaknar med ett panikartat ryck kring 11-snåret och inser att jag med stormsteg börjar närma mig livssituationen jag var i för ett år sen - allmänt deprimerad och svårt att sköta ett arbete p.g.a. ett alkoholmissbruk.

Väl på kontoret blir allt pinsamt uppenbart då jag sliten som få vinglar in mitt bland alla kollegor som småpratar om gårdagen. Folk frågar om det blev sent och då jag inte har någon aning är jag tvungen att ljuga för att inte verka mer tragisk än nödvändigt.

Jag väljer att undvika all form av social kontakt tills jag - fortfarande i halvdimma - lämnar jobbet för att förpassa mig till ångestlyan där jag f.n. överväger att släppa på gasen och lämna misären.


Ännu ett snedsteg

Vid lunchtid tosdag, startade en resa med oundvikligt slut.

Några nyanställda, inklusive undertecknad, skulle indoktrineras i företagets anda. "Föreläsningar" började vid lunch och strax efter tre på eftermiddagen sänktes första ölen.

Efter en middag ute på byn avviker de flesta, så även de högre hönsen. Självklart väljer jag att sitta kvar för ytterligare öl och även några andra ur gruppen stannar.

När klockan närmar sig midnatt har jag hållit lite låda men inte direkt förolämpat eller förtalat någon - vilket måste ses som en framgång i sammanhanget. Sällskapet bryter upp och alla rör sig mot sitt. Givetvis inte jag.

En kvart efter uppbrottet stegar jag ensam in på stamhaket med förevändningen att jag är där för att hämta en halsduk som jag är i stort sett säker på att jag lämnat just där.

Jag väljer att ta det med halsduken lite senare och inhandlar istället två öl och placerar mig vid bardisken. Snart har jag fått en vän som verkar kunna hålla samma dryckes-tempo som jag. Vi surrar lite ytligt innan vännen avviker.

Strax därefter träffar jag två kvinnor att besvära. Tydligen så har jag inte tappat all charm då dom bjuder med mig till ett annat hak inåt byn dit vi färdas i en svarttaxi.

Det sista jag kommer ihåg från denna dag/natt är ett luddigt minne av en vakt som kastar ut mig från haket.

Idag vaknade jag av att telefonen ringer. Det är min chef som undrar var jag håller hus då klockan snart är 11 och en extern resurs jag ska ha möte med väntat på mig i nästan två timmar. Då personen jag ska träffa kostar ca 1200 SEK/timme tycker min chef att det är onödigt att låta honom vänta alltför länge.

Oerhört skamsen och fortfarande kraftigt berusad glider jag in till jobbet. Stapplar in på mötet där massa folk redan sitter;

Kecke: Sorry att jag är sen. Hemskt ledsen.
Någon: - Hårt igår eller?
Kecke: - Nejrå...vi splittade väl upp strax efter 23 kanske.
Någon annan: - Jag ringde på din hemtelefon för någon timme sen då din mobil var avslagen...var det av den signalen du vaknade eller?
Kecke: - Va?! Kuk, mobilen strular som fan. Måste köpa en ny. Njae, jag var inte hemma så jag självvaknade för ett tag sen.

"Självvaknade"?! Finns ens det ordet tänker jag tyst...


Ytterligare någon: - Aha. Bortamatch?

Då det är bara män och således lite grabbigt i rummet, skrattar alla och börjar sporadiskt pika mig. Jag väljer att låta dom tro att dom träffat rätt och låtsas generat att inte vilja gå närmare inpå var jag sovit.

Hur länge kan jag mörka min alkoholism?

PS. Förra gången jag trampade rejält i klaveret, var också på en torsdag. Är torsdagar mina måndagar?


Ett förlåt

Veckan som gick blev mest jobb, och då jag anser att det inte är av intresse blir inläggen här allt färre, tyvärr. Sorry.

Efter gårdagens långa affärslunch kom jag att tänka på ölluncherna jag och Lilla Gotland hade mitt sista år på vårt f.d. gemensamma arbete. Jag mindes dom med värme och nostalgi. En tår dök upp i ena ögonvrån och jag bestämde mig för att det fick vara nog med jobb och slog LG en pling. Efter en snabb överenskommelse möttes vi en halvtimme senare på stamhaket över några öl var.

Tillsammans färdades vi in i dimman och jag mådde som en prins. Jag kände mig otroligt till freds. Så till den grad att jag ignorerade en ung kvinna med fördelaktigt yttre, och fokuserade på att dricka istället.

Vem behöver mänsklig närhet när man har alkoholen?

Maraton

Jag och Tysken är väldigt olika. Tysken laddar för ett maratonlopp och kartlägger sina löparrundor digitalt med sin nya GPS-utrustade pulsklocka. Jag spenderar alla mina inkomster på att berusa mig.

Förlorad oskuld

Igår så blev jag av med oskulden vad gäller after work med det nya jobbet. På gott och ont. Mest ont tror jag.

Blev bjuden på ful-brandy redan vid halvfyra-rycket, av en av delägarna. Efter ytterligare ett glas försvann koncentrationsförmågan vad gäller arbetsuppgifterna, så jag förflyttade mig till terassen där det fanns öl och mer sprit.

Efter 18-snåret var vi endast fyra kvar - jag, två kvinnor och den kufiske kodaren - och då kylan trängt på förflyttade vi oss in till köksdelen. Där snackades det arbetstider, lönefusk och drogkultur. Inga ämnen man bör ha uttalade åsikter om som relativt nyanställd. Trots detta hade jag givetvis det.

Jag kommer på mig själv med att fokusera alldeles för mycket på en av kvinnornas barm, varpå jag skamset tittar ner i min öl och sveper den. Efter att jag hintat om mitt obefintliga ölsinne och min slumrande alkoholism försvinner jag in i dimman och minns ej mer.

Måndagen hägrar likt en böld som bultar och oundvilkligen kommer att brista - om ca 1½ dygn vill säga. Ångest.

RSS 2.0